0,00
  • No products in the cart.

Blog Details

Een woordje over Japanse groene thee

Groene thee uit Japan

Er is heel wat te vertellen over de verschillende groene theesoorten uit Japan. Elk hebben ze een uniek traject doorlopen van groei van het blad tot gedroogd product klaar voor consumptie. Door het verschil in kweek, pluk en nabehandeling, heeft elke soort een andere samenstelling (cafëinegehalte, looistoffen, vitaminen en mineralen, antioxidanten,…) en bijgevolg ook een andere unieke smaak.

De plantages in Japan kunnen in 2 types verdeeld worden: de gewone openluchtplantages en de overdekte plantages.

Openluchtplantage

Op de openluchtplantage geniet de theeplant heel het jaar door van de volle zon.
De theesoorten die op deze plantages worden geoogst zijn Shincha, Sencha en Bancha:
Shincha: (nieuwe thee) Geoogst in het begin van de lente wanneer de eerste nieuwe theeblaadjes ontluiken. Deze thee wordt in Japan traditioneel als geschenk gegeven.
Sencha: van de volgende lenteplukken en vroege tot midden zomerpluk. Dit is de meest geproduceerde en ook meest gedronken thee in Japan.
Bancha: thee afkomstig van de late zomer en herfst pluk. Wordt vooral tijdens de maaltijd genuttigd.

Na de pluk worden de blaadjes onmiddellijk gestoomd gedurende 15-20 seconden om oxidatie te voorkomen en zo de thee groen te houden. (polyfenolen in de theeblaadjes oxideren bij contact met zuurstof uit de lucht, wat juist beoogd wordt bij de productie van zwarte thee).
Om gemakkelijker te infuseren worden de blaadjes tijdens het droogproces gerold tot ronde naaldjes of platgedrukt tot platte naaldjes. Vlakke, niet gerolde blaadjes blijven bovendrijven op het water.

Daarnaast zijn er nog afgeleide soorten die het vernoemen waard zijn:
Kukicha: Sencha waaraan jonge (groene) of oudere (bruine) bladsteeltjes toegevoegd zijn.
Hojicha: geroosterde Kukicha. Door het roosteren is de thee zeer gunstig bij maag- en darmproblemen.
Genmaicha: Sencha met gepofte bruine rijst. Soms wordt aan de Genmaicha ook nog matcha (zie verder) toegevoegd en dan spreekt men van Matcha-Genmaicha.

Overdekte plantage

Gedurende de laatste 20-40 dagen voor de start van de pluk worden de plantages overdekt met bamboe matten. Zo wordt het zonlicht tijdens de verdere groei van de jonge theeblaadjes sterk gefilterd. Hierdoor zal de plant reageren met het aanmaken van extra chlorofyl (bladgroenkorrels) om zoveel mogelijk van het weinige licht gebruik te maken voor de groei. Ook het theanine gehalte (een antioxidant) in de blaadjes is hoger dan bij kweek in volle zon. Bij toeval werd ooit ontdekt dat dit een hoogwaardig, diepgroen, zacht blad oplevert en een zoetere, aangename smaak geeft aan deze ‘schaduw’thee. Na de pluk worden ook deze blaadjes direct met stoom behandeld en nadien gedroogd.
Soorten schaduwthee zijn Tencha, Gyokuro en Matcha:

Gyokuro: (Pareldauw of Juweeldauw) Na het stoomproces en eerste droogcyclus worden de mooiste blaadjes geselecteerd en verder gedroogd tijdens het rollen. Deze exclusieve en dus ook prijzige thee wordt beschouwd als de beste Japanse thee en heeft een zeer zachte, zoete en volle smaak.

Tencha: De rest van de oogst wordt verder gedroogd door de blaadjes met lucht omhoog te blazen en nadien zorgvuldig ontdaan van steeltjes en grote bladnerven. Tencha wordt amper als dusdanig verkocht omdat het vooral verder verwerkt wordt tot matcha.

Matcha: tot zeer fijn poeder vermalen Tencha. In Japan wordt matcha gebruikt bij ceremonies. Omdat heel het blad genuttigd wordt is de voedingswaarde hoger dan bij geïnfuseerde groene thee. Door het reeds arbeidsintensievere teeltproces eigen aan de schaduwthee en ook het vermaalproces is matcha niet goedkoop.

Karigane: Gyokuro met steeltjes. (vergelijkbaar met Kukicha, maar dan met de typische smaak van schaduwthee)

Kabusecha: Afkomstig van theeplanten die ook afgedekt worden, maar minder dan 20 dagen. Typisch tussen de 7 en 10 dagen voor de pluk. Dit geeft een smaak die zowel aan sencha als aan Gyokuro doet denken.

Related Post

Drink ik thee of drink ik geen thee?

Drink ik thee of drink ik geen thee?

16 oktober 2021
Ijsthee: technieken en tips

Ijsthee: technieken en tips

15 juni 2017

Login Account

Already a Rubnio Customer?

Invaild email address.

6 or more characters, letters and numbers. Must contain at least one number.

Your information will nerver be shared with any third party.