0,00
  • No products in the cart.

Blog Details

Ijsthee: technieken en tips

Drink je je thee in de zomer liever koud dan warm?
Verwacht je bezoek en wil je jouw gasten verwennen met een alcoholvrij, verfrissend, mooi en gezond aperitief?
Wil je kinderen een alternatief bieden voor de (meestal sterk gesuikerde) Ice-Tea uit de winkel?

Probeer dan zeker onderstaande tips en recepten om jouw eigen ijsthee te maken! Er zijn verschillende technieken mogelijk. Niet elke techniek is voor elke thee/infusie geschikt. Enkel de coldbrew (infuseren in koud water) en de ‘snelkoelmethode’ kunnen altijd en voor alle soorten thee en infusies gebruikt worden.

Hotbrew

Breng 1l (SPA-)water aan de kook (SPA is mineraal-arm water en geeft een mooiere en lekkerdere infusie)
Giet in een kan en voeg +/-20g vruchten/kruidenmengeling toe
Laat trekken voor de gebruikelijke trektijd + 1 minuut
Giet de inhoud van de kan door een filter
Laat afkoelen tot kamertemperatuur en zet nadien in de koelkast
Garneer en serveer (zie verder)

+ goed voor vruchteninfusies en kruideninfusies
– minder geschikt voor witte, groene of zwarte thee
– duurt lang

Snelkoeltechniek

Neem een mooi glas en vul met ijsblokjes (gewicht = ongeveer de helft van volume ijsthee dat je wil maken). Doe thee of infusie in een kannetje (hoeveelheid geschikt voor de volume van het glas) en overgiet met heet (SPA-)water (ook weer de helft van volume ijsthee dat je wil maken). Laat de gewenste tijd trekken en giet dit dan door een filter onmiddellijk in het glas met ijsblokjes. Let op: het glas moet bestand zijn tegen deze temperatuurshock! 

Dus voor een glas van 300ml neem je 150g ijsblokjes en 150 ml heet water. Je doseert thee/infusie voor 300ml.

+ voor alle soorten thee en infusies, ook voor witte, groene en oolong thee
+ snelle methode
– veel ijs nodig!

Coldbrew

Weeg slechts 8g verse theeblaadjes af in een kan
Voeg 1l koud SPA-water toe (mineraal-arm water)
Laat +/- 2 uur trekken in de koelkast (mag eventueel langer voor vruchteninfusies)
Giet de inhoud van de kan door een filter
Garneer en serveer (zie verder)

+ voor alle soorten thee en infusies, ook voor witte, groene en oolong thee
+ mooie aroma’s, weinig bitters/tannines
– bij gebruik van mineraal-arm water is de houdbaarheid beperkt (max. 2 dagen te bewaren in de koelkast)

Icebrew

Doe 200g crushed ijs in een schaal (type ovenschaal zodat het contactoppervlak tussen thee en water/ijs groot genoeg is)
Strooi er 7-8g losse thee overheen
Laat smelten bij kamertemperatuur
Na het smelten meteen filteren en serveren

+ snelle methode
– minder geschikt voor infusies (kruiden/vruchten)

Garneren en serveren

Versieren is fun! Hiermee kan je een feestelijke toets geven aan je ijsthee:

  • Een mooi glas (wijn- of gin tonicglas)
  • Vers fruit in dezelfde smaaktonen
  • Ijsblokjes versierd met bloemetje of vruchtjes
  • Ijsblokjes van ingevroren thee
  • Voor zoetebekken kan een beetje zoetstof gebruikt worden:
    • Rietsuikersiroop, honing of agavesiroop

Enkele ideetjes

‘Formosa fancy oolong’ of ‘Milky oolong’ via coldbrew

  • Serveer zuiver en geniet van de heerlijke aroma’s!

Japanse Sencha of Shincha via icebrew

  • Serveer zuiver.
  • Ideaal voor bij amuse met zeevruchten of gerookte vis

Witte thee ‘Pai Mu Tan’ of ‘Goede tijden’ via coldbrew

  • Garneer met stukjes kiwi, een lychee en een blaadje munt
  • Voeg een klein beetje siroop toe

Vruchteninfusie ‘Hot and Sweet’ via hotbrew of snelkoeltechniek

  • Garneer met schijfje citroen, stukjes gember en een ijsblokje van appelsiensap
  • Voeg naar smaak een beetje (viooltjes)siroop toe

Ga vooral zelf experimenteren en geniet van de heerlijke frisse smaken!

Related Post

De kost van verzending

29 december 2021
Drink ik thee of drink ik geen thee?

Drink ik thee of drink ik geen thee?

16 oktober 2021
Een woordje over Japanse groene thee

Een woordje over Japanse groene thee

18 augustus 2017

Login Account

Already a Rubnio Customer?

Invaild email address.

6 or more characters, letters and numbers. Must contain at least one number.

Your information will nerver be shared with any third party.